انسان ها در کل بدنبال آرامش هستند .این موضوع باید برای تمامی افراد خانه محقق گردد. این خانه است که میتوان انرژیهای از دسترفته طی روز را جایگزین کند.
فضای داخلی خانه میتواند منبع نشاط و آرامش باشد به شرطی که بعضی از جزئیات ظریف که بسیار موثر هم هستند رعایت کنیم. گاهی توجه به نکتههای کوچک، نتایج بزرگی به دنبال دارد.
اهمیت طراحی مناسب فضای داخلی منزل و محیط کار و تاثیر آن در افزایش حس آرامش امریست ضروری است. استفاده از اشکال منظم,چند ضلعی منظم,دایره یا بیضی ویا تلفیقی از این اشکال بسیار متداول بود اما امروزه طراحان داخلی سعی دارند کمتر از قرینه سازی استفاده نمایند و یا به بیان بهتر سبکهای کلاسیک رفته رفته جای خود را به سبکهای مدرن داده اند.
ساختار معماری داخلی
یکی از نقش های مهم در ساختار معماری یک بنا توجه به فضای داخلی و نحوه تقسیم بندی پلان ها می باشد. طراحی داخلی با انعطاف پذیری بالا و تنوع پذیر از لحاظ چیدمان و دکور کردن می تواند کارکرد های مختلفی را بپذیرد و این در حالی است که مخاطب احساس رضایت بیشتری از فضا خواهد داشت. استفاده از جدا کننده های سبک و قابل حمل، شفاف سازی، رنگ بندی های متناسب با نیاز های موجود، تنوع مصالح، توجه به نحوه قرار گیری و تعامل مابین فضاهای مختلف از جمله ویژگی هایی هستند که در کنار ساختار خاصی که برای یک پلان معماری در نظر گرفته شده است.
نحوه چيدمان و تقسيم بندی فضا، جنس و رنگ پوشش سطوح ( كف، سقف و ديوارها ) ، نور پردازی، مبلـمان و مجموعه عوامل موثر ديگر تعيين كننده زيبايي و كار آمدی فضاهای داخلي هستند. معماری داخلی به لحاظ معیارهای روانشناسی اهمیت بسیاری دارد. میزان امنیت، صمیمیت، شور و هیجان و آرامش موجود در یک فضا را می توان با راهکارهای مناسب تشدید یا تضعیف کرد. باید دانست که هر کدام از انسان ها دارای تعلقات ذهنی و روحی خاصی هستند که پاسخگویی به نیازهای آنها در معماری داخلی در اولویت قرار می گیرد.
ایده های مهم در طراحی دکوراسیون داخلی
*اولین کار در تغییر و تنوع در دکوراسیون داخلی می توانیم انجام دهیم رنگ کردن دیوارها می باشد. رنگ آمیزی دیوارها، از سریع ترین و ارزان ترین راه های به وجود آوردن تنوع در طراحی داخلی منزل است. دیوار ها را با رنگ های پرانرژی و مناسب رنگ آمیزی کنید.
* با استفاده از وسایل به صورت زوج می توانید نظم و تقارن را به خانه خود دعوت کنید. استفاده از وسایل تزئینی به صورت متقارن مانند گلدان، صندلی، شومینه و دکوری های دیواری در چیدمان و تزئین منزل مناسب است.
* با قرار دارن و استفاده کردن از تزئینات طبیعی نظیر گل ،گلدان، لوازم چوبی، سنگ، خانه خود با این وسایل طبیعی پر کنید. به گل ها و سنگ های طبیعی بیشتر فکر کنید. طبیعت را در منزل، کنار خود داشته باشید.
*در دکوراسیون داخلی بهترین کار،استفاده از آینه می باشد این کار سبب تنوع و بزرگ دیده شدن فضا های کوچک می گردد. آینه های بزرگ و قاب شده به دیوار در فضاهای کوچک به کار ببرید. این کار فضای اتاق را بزرگ تر نشان می دهد.
*به کاربردن تابلو در فضاهای مختلف خانه علاوه برایجاد ظاهری زیبا در منزل سبب ایجاد روح در دیوارها می گردد. یعنی دیوار های فضای خانه را از خالی و بی روح بودن در می آورید.
*برای کابینت های آشپزخانه میتوانیداز رنگ بندی خاصی استفاده کنید. مثلا رنگ کابینت های بالایی را روشن تر از کابینت های پایینی انتخاب کنید. این کار سبب زیبایی خاصی به آشپزخانه می شود.
* استفاده از ترکیب رنگی برای فضایی نظیر اتاق خواب، این امر باعث ایجاد تنوع و خسته نشدن فرد در فضا میگردد همچنین با این کار می توان دکور لوازم اتاق را با رنگ دیوارها ست کرد.
* ترکیب سبک ها در دکوراسیون داخلی باعث ایجاد تنوع و حس خوب و زیبایی به فضا می بخشد. نظیر ترکیب سبک مدرن و سنتی
رنگ در دکوراسیون داخلی
یکی ازعامل های مهم در طراحی فضا مبحث رنگ می باشد. رنگ ها می توانند به شیوه های مختلف تاثیراتی زیادی در زندگی افراد بگذارند. از مهم ترین آنها می توان به تاثیر آنها بر احساسات اشاره کرد. دنیایی که انسانها در آن زندگی می کند، تشکل شده از هزاران رنگ و تونالیته های مختلف که موجودات و اشیا را برای ما جذاب تر و حتی به گونه ای معنوی، عمیق تر نشان می دهند. هماهنگی در رنگ مثل هماهنگی در نت های موسیقی است و از اهمیت ویژه ای در ایجاد هارمونی مناسب و چشم نواز به مانند قطعه موسیقی برخوردار است. برای رسیدن به اهدافی همچون کارکرد مناسب، زیبایی بصری، هارمونی فضایی، و تأثیر محیطی و روانی مؤثر و مثبت در طراحی داخلی، مستلزم استفاده هماهنگ، منسجم، معنیدار و زیبا از عناصر طراحی است. تجربه سالیان دراز کار با رنگ ثابت کرده است که رنگ ها نیز مثل انسان ها، از جهات مختلف با یکدیگر مرتبط اند و سلیقه ها و صفات مشترکی دارند و یا برعکس متضاد یکدیگرند. شاید تصور کنید که نارنجی و سرخ متضاد هم دیگرند، در حالی که در دایره رنگ کنار هم قرار می گیرند و دارای هارمونی هستند.
چرخه رنگها
استفاده از چرخه رنگ، سبب یافتن رنگ های متناسب با رنگ مورد نظر می باشد. چرخه رنگ تشکیل شده است از دوازده رنگ، که سه رنگ قرمز، زرد و آبی در آن رنگ های اولیه و رنگ های میان آنها به عنوان رنگ های ثانویه شناخته می شوند. هر رنگ در این چرخه می تواند با رنگ های کناری خود که رنگ های هم خانواده اش محسوب می شوند و همچنین رنگ مقابلش که رنگ مکمل آن است به خوبی ترکیب شود.
رنگهای گرم و سرد
رنگهای گرم شامل (قرمز، صورتی، زرد، طلایی و نارنجی) که نشان دهنده احساسات مختلف از خوش بینی محض گرفته تا خشونت شدید هستند. رنگهای سرد شامل (آبی، سبز، فیروزه ای و نقره ای) که به طور کلی خاصیت آرامش بخشی دارند. این رنگها می توانند حالات روحی مختلفی همچون هیجان یا خشم به انسان ببخشند.
رنگهای ترکیبی گرم و سرد
شامل رنگهایی نظیر ارغوانی، سوسنی، بنفش و ….. هم آرام بخش و هم هیجان آور هستند. رنگهای خنثی شامل قهوه ای، بژ، شیری، خاکستری، سیاه و سفیدکه باعث می شوند انسان به سایر رنگهایی که در کنار آنها قرار گرفته اند، توجه خاص نشان دهد و بعضی از انواع سیاه، قهوه ای، برنزی، طلایی و بژ رنگ گرم محسوب می شوند در حالی که سفید، شیری، نقره ای و خاکستری رنگهای سردتری به حساب می آیند.
کاربرد رنگهای گرم و سرد در دکوراسیون داخلی
در انتخاب نوع رنگ ها برای فضاهای داخلی باید دقت بیشتری را در نظر بگیریم تا فضای مورد نظر بزرگتر و دلباز تر بنظر برسد. برای مثال اگر اتاقی را با رنگ های قوی، درخشان رنگ آمیزی نمایید. چنین خصوصیاتی معمولا موجب کوچک تر به نظر رسیدن فضای ظاهری اتاق می شود. در اینجا، قرمز، سرخابی، نارنجی و زرد اثر دلخواه شما را دارا خواهند بود. این رنگ ها در اتاقی که فعالیت و جنب و جوش فراوانی در آن ها انجام می پذیرد، بیشترین تأثیر ممکن را بر جای می گذارند.
رنگ سقف ، دیوار و کف
رنگ سقف
نکته ی بسیار مهمی که لازم است به هنگام طراحی رنگ در دکوراسیون فضای مورد نظر توجه کرد، این است که رنگ ها معمولا در فضاهای وسیع، غلیظ تر به نظر می رسند. بهتر است برای سقف ها رنگ روشن تری در مقایسه با سایر بخش های دیگر انتخاب کنید. این کار خصوصا در شب و نبود منبع نور طبیعی، به حفظ نور کمک می کند. رنگ های رایج برای سقف ها، عبارتند از سفید، سفید مایل به خاکستری یا زرد.